-
Nettiarvosteluista kertova yrityksen banneri


Paras makuupussi 2023 - vertailu ja arvostelu

Makuupussi on hyvien vaelluskenkien jälkeen yksi tärkeimmistä varusteista retkeilyssä, mikäli suunnitelmissa on tehdä muitakin kuin päiväretkiä. Hyvässä makuupussissa retkeilijä lepää palauttavasti ja nautinnollisesti pysyen lämpimänä ollessaan luonnon keskellä. Tässä vertailussa keskitymme oikeanlaisen makuupussin valintaan ja parhaan mahdollisen juuri sinun käyttöösi löytämiseen.  

 

makuupussi retkikäytössä tunturin huipulla

Miten valita hyvä makuupussi?

Kun etsitään itselle tai lapselle parasta makuupussia, lähtee kartoitus liikkeelle tarpeesta. Makuupusseja löytyy eri muotoisia, kokoisia ja lämpötilaluokitukseltaan olevia malleja. Lisäksi makuupussin jaetaan usein kahteen luokkaan täytteen mukaan – keinokuituisiin- ja untuvamakuupusseihin. Retken haluttu vuodenaika, tai tarkemmin ilmaistuna ulkolämpötila, määrittelee hyvin pitkälle ensimmäisen valintakriteerin, eli lämpötilaluokan. 

Lämpötilaluokan mukaan jaoteltuna makuupussit jakautuvat kolmeen eri luokkaan:

  • Kesämakuupussit
  • Kolmen vuodenajan makuupussit
  • Talvimakuupussit

Kesä- ja talvimakuupussit ovat tarkoitettu nimensä mukaisesille vuodenajoille, kun taas kolmen vuoden makuupussilla tarkoitetaan kevättä, kesää ja syksyä. Kolmen vuodenajan makuupussit ovat yleisin ja suositeltavin makuupussivalinta, ellei harrasta vaeltamista talvipakkasilla.

Makuupussin lämpöarvot

Ennen kuin päästään itse vertailun pariin, tutkitaan vielä hieman, miten makuupussin lämpöarvoja luetaan. Tyypillisesti makuupusseissa ilmoitetaan kolme lämpötila-arvoa: Extreme, Limit & Comfort. 

Extreme-arvo kertoo lämpötilan jossa, ihminen pystyy selviytymään yön yli kärsimättä hypotermiasta. Tämän luvun tuijottaminen kannattaa käytännössä siis unohtaa, sillä, selviytymisellä tarkoitetaan todellakin selviytymistä, pakkasenpuremia saattaa tulla.

Limit-arvo kertoo lämpötilan, jossa pitäisi pystyä nukkumaan kohtalaisesti. Usein tätä arvoa käytetään myös niin, että keskimääräinen mies nukkuu sen lämpötila-arvon yläpuolella mukavasti. 

Comfort-arvo kertoo lämpötilan, jossa pitäisi pystyä nukkumaan yö erittäin mukavasti. Tätä arvoa käytetään myös vastaavasti keskimääräisen naisen mukavuusarvona.

Omien kokemuksiemme mukaan, miesten kannattaa valita vähintäänkin kolme astetta limit-arvoa yläpuolella oleva makuupussi ja naisten aste tai kaksi comfort-arvon yläpuolelta. 

Tiivistelmä vertailun parhaista makuupusseista


Tämän osion alapuolelta löydät yksityiskohtaisemmat kuvaukset eri kategorioiden parhaista makuupusseista, mutta mikäli et jaksa lukea sinne asti niin tässä tiivistetysti: 

Paras untuvamakuupussi miehille – Marmot Sawtooth Klikkaa tästä tuotteeseen

Paras untuvamakuupussi naisille – Rab Women’s Alpine 400 – Klikkaa tästä tuotteeseen

Paras kolmen vuodenajan makuupussi – Marmot Trestlers Elite Eco 30 – Klikkaa tästä tuotteeseen

Paras talvimakuupussi – Lithium Regular Klikkaa tästä tuotteeseen 

Paras kesämakuupussi – Halti Family L  – Klikkaa tästä tuotteeseen

Paras makuupussi lapsille – Marmot Kids Trestlers Elite Eco 30

Paras untuvamakuupussi miehille - Marmot Sawtooth

Marmotin huippulaadukas Sawtooth makuupussi on varma valinta kolmen vuodenajan makuupussiksi, jos halua käyttää laadukasta untuvamakuupussia. Sawtoothin untuva on käsitelty vettähylkiväksi, jolloin se litisty ja muutu kylmäksi kosteissakaan olosuhteissa. Lisäksi makuupussissa on yhden pitkän vetoketjun sijasta kaksi lyhyttä vetoketjua molemmilla puolin, joten se käy hyvin vasen- ja oikeakätisille, ja antaa vapauden pitää käsiä pussin ulkopuolella. Lisäksi jalkatilassa on yksi vetoketju lisää, jolla pystyy vapauttamaan jaloille lisää tilaa.

Marmot Sawtooth makuupussi

Marmot Sawtooth ei ole se tiukin muumiopussi, mutta kannattaa silti mitata itsensä ennen pussin tilaamista – ympärysmitan tulisi hartioiden kohdalta (kädet mukana) olla alle 158cm, jotta pussia on mukava käyttää. 

Lämpötila-arvot

Extreme: -28°C
Limit: -9°C
Comfort: -3°C

Mistä pidimme?

+Untuvan mukavuudesta

+Vetoketjuinnovaatioista

+Pakkauskoosta

Mistä emme pitäneet?

-Painosta (1.31kg)


Paras makuupussi naiselle – 
Rab Women’s Alpine 400

 

Rab Women’s Alpine 400 on käyttäjiensä rakastama kolmen vuodenajan makuupussi, sillä siinä yhdistyvät mukavuus, lämpö ja keveys pieneen pakettiin mahdutettuna. Makuupussia on lähdetty suunnittelemaan vuorikiipeily mielessä ja lopputuloksena on täydellinen makuupussi Suomen tuntureihin ja kansallispuistoihin. 

Rab Womens Alpine 400 makuupussi

Rab Women’s Alpine 400 on pieneen pakkautuvaksi untuvapussiksi kuitenkin hyvän kokoinen nukkua. Ympärysmitta hartioilla on 156cm.  Tämän lisäksi untuvat on muotoitu V:n muotoisiksi, mikä vähentää niiden liikkumista hartia-alueella. 

Lämpötila-arvot

Extreme: -25°C
Limit: -7°C
Comfort: -1°C

Yhden käyttäjän kokemuksia makuupussista: ”Kevyt ja pakkautuu pieneksi, se ja untuvatäyte olivat kriteerinä 3 vuodenajan pussille. Yksi yö nyt testattu syyskuussa. Yöllä oli 5-6 astetta lämmintä. Merinokerrastossa oli vähän viileää ajoittain. Villapaita irtonaisena toimi lisälämmikkeenä. Lisää vaatetta, niin pärjää lähelle nollakeliä. 162cm/ M kokoiselle tuntui jopa mukavan väljältä.”

Kokonaisarvosana
4.5/5


Paras kolmen vuodenajan makuupussi – 
Marmot Trestlers Elite Eco 30

 

Marmot Trestlers Elite Eco 30 on valintamme parhaaksi kolmen vuodenajan makuupussiksi sen saamien yleisöarvosanojen ja vastuullisuuden vuoksi. Trestlers Elite Eco 30 on kuitumakuupussi, mutta sen valmistukseen on käytetty kierrätysmateriaaleja. Se ei ole tuntumaltaan ihan yhtä mukava kuin untuvapussit, mutta se on edullisempi ja hieman kevyempi kuin untuvamalliset pussit. 

Marmot Trestles Elite Eco 30 makuupussi

Muotoilultaan ja tilaltaan makuupussi on hieman pienempi kuin esimerkiksi Marmot Sawtooth, hartialeveyden ollessa 157,5cm. Makuupussi ei keveydestään huolimatta pakkaudu ihan yhtä pieneen tilaan. 

Lämpötila-arvot

Extreme: -18°C
Limit: -2°C
Comfort: +3°C

Yhden käyttäjän arvostelu makuupussista: ”Jonkinverran tullut vuosien varrella nukkuttua jos jonkin näköisessä makuupussissa milloin missäkin säässä mutta tämä vie kyllä niistä voiton. Erittäin kevyt 3 vuodenajan makuupussiksi ja pärjää mainiosti kevät sekä syys säässä. Pussi tullut testattua lapin erämaissa eikä juurikaan moitteita ole.”

Mistä pidimme?

+Keveydestä (920g)

+Vastuullisuudesta 

+Edullisesta hinnasta

Mistä emme pitäneet?

-Makuupussin tuntumasta vs untuva

Kokonaisarvosana
4.5/5


Paras talvimakuupussi – 
Marmot Lithium

 

Marmot Lithium on ihanan täyteläinen makuupussi, jolla pärjää kylmemmissäkin olosuhteissa. Sen täytteenä on 961g kyllästettyä ankanuntuvaa, joka hylkii vettä. Makuupussissa on lukuisia innovaatioita, kuten untuvatäytteiset vetoketjun suojat, jotka maksimoivat lämmön pussissa. 

Marmot Wind River Regular makuupussi

Makuupussin lämpöarvot ovat korkeat, miehille -19’c ja naisille -11’c, extreme arvon ollessa -41c. Makuupussilla pärjää siis erittäin kylmissä oloissa, kunhan makuualustan R-arvot vain ovat kunnossa.

Lämpötila-arvot
Comfort: -11°C

Mistä pidimme?

+Pehmeydestä

+Innovaatioista

+Lämmöstä

+Painosta talvipussiksi (1.395kg)

Mistä emme pitäneet?

-Hinnasta

Kokonaisarvosana
4.5/5


Paras kesämakuupussi – Halti Family L

 

Mikäli harkitsee kesämakuupussin hankkimista, kannattaa mielestämme mennä mukavuusedellä. Kesällä varusteet ovat muuten kevyet ja illat melko lämpimiä, joten makuupussin ehkä tärkein funktio on sen tuoma pehmeys ja mukavuus. Tästä syystä suosittelemme Haltin Family L:ää, joka ei ole varsinaisesti pieni, eikä kevyt, mutta todella mukava se on. Tämän lisäksi se on vertailumme edullisin makuupussi ylivoimaisesti. 

Halti Family L makuupussi

Makuupussi on todella tilava, käytännössä mittojen 90x230cm se tarkoittaa sitä, että hartialeveys voi olla huikeat 180cm. Tämä mahdollistaa makuupussissa helposti kyljellään nukkumisen. 

Lämpötila-arvot

Extreme: -10°C
Limit: +4°C
Comfort: +10°C

Yhden käyttäjän kokemus makuupussista: ”Hyvä näin reilun kokoisellekin. Mahtuu kääntyyn, ei ahdista.”

Mistä pidimme?

+Leveydestä

+Mukavuudesta

+Edullisesta hinnasta

Mistä emme pitäneet?

-Painosta

-Pakkauskoosta

Kokonaisarvosana
3.5/5


Paras lasten kesäpussi – Marmot Kids Trestles Elite Eco 30

 

 

Lasten makuupusseille valmistajat eivät anna aikuisten makuupussia vastaavia lämpötila-arvoja, mutta Kids Trestles makuupussilla lapsi pärjää jo erittäin pitkälle. Alin lämpötila missä lapsen suositellaan nukkuvan pussissa on -1°C. Makuupussina Tresles Kids lasten makuupussi on erinomainen kuitupussi, jossa on käytetty kierrätysmateriaaleja. 

Marmot Kids Trestles Elite Eco 30 lasten makuupussi

 

Lämpötila-arvot

Max. –1°C, lasten makuupussille ei anneta aikuisten arvoja.

Yhden käyttäjän kokemus makuupussista: ”Hyvä näin reilun kokoisellekin. Mahtuu kääntyyn, ei ahdista.”

Kokonaisarvosana
3.5/5

Mistä pidimme?

+Leveydestä

+Mukavuudesta

+Edullisesta hinnasta

Mistä emme pitäneet?

-Painosta

-Pakkauskoosta

Kiitos kun luit arvostelua tänne asti!

Mikäli retkeiluaiheiset arvostelut kiinnostavat, kannattaa ihmeessä lukea artikkelimme parhaista SUP-laudoista tai parhaista vaelluskengistä sekä parhaista otsalampuista. 

Nettiarvosteluiden kaikki arvostelut löydät etusivulta, jonne pääset kätevästi painamalla tästä.

Nettiarvostelut