-
Nettiarvosteluista kertova yrityksen banneri


Parhaat vaelluskengät 2022 - Löydä helposti sopivat kengät

Hyvien vaelluskenkien, jotka sopivat itselle, valinta voi olla vaikeaa. Erityisen vaikeaa se on varsinkin silloin, jos kyseessä ovat ensimmäiset vaelluskengät. Kengät ovat yksi tärkeimmistä varusteista vaelluksella, ja suurin osa keskenjääneistä vaelluksista johtuu huonoista tai sisäänajamattomista kengistä. Vaelluskenkien valintaan kannattaa siis käyttää aikaa, ja kenkiä käydä testaamassa, mutta mikäli olet kiinnostunut parhaista malleista, mitä markkinoilta löytää, niin kannattaa lukea tämä artikkeli.

vaelluskengät kalliolla

Ennen vaelluskenkävertailua haluamme käydä läpi muutaman perusasian läpi kengistä. Tärkeintä kengissä on sopivuus omaan jalkaan sekä tarpeeksi tilava kengän etuosa. Vaelluskengän tulisi olla joko puoli- tai yhtä kokoa isommat kuin normaalit kengät. Tämä johtuu kahdesta syystä. Kenkään tarvitaan tarpeeksi tilaa etuosaan laskeuduttaessa alamäkiä alas. Tilavammat vaelluskengät ota kiinni laskuissa varpaisiin ja ne eivät pääse kipeytymään. Lisäksi vaelluksilla käytetään usein tuplasukkia, minkä lisäksi jalat turpoavat helposti pitkän rasituksen vuoksi. Tilavilla kengillä jaloilla on siis yksinkertaisesti tilaa elää. 

Vaelluskengän muut huomioon otettavat seikat ovat nilkalle tuleva tuki, paino sekä lestin leveys. Lestin leveys kannattaa olla tarpeeksi leveä jo lähtökohtaisesti, mutta tuki ja paino ovat mieltymyskysymyksiä. Painavammat kengät suojaavat usein paksun pohjansa ansiosta paremmin kiviltä, mutta vanhan sanonnan mukaan yksi kilo kengissä on viisi rinkassa. Matalavartisilla vaelluskengillä taas nilkka ei saa niin paljon tukea, jolloin nilkan nyrjähtämisriski kasvaa. Matalavartisimmilla tosin matka on ketterämpää ja niiden kanssa voi harjoittaa myös esim. polkujuoksua päiväreppu selässä. 

Tämän lisäksi osa vaeltajista suosii kumisaappaita, mutta emme suosittele tätä vaihtoehtoa, ellet ole todella kokenut vaeltaja, jonka nilkan tukilihakset ovat timanttisessa kunnossa. 

Kun tiedät nämä perusasiat, voimme alkaa tutkia ja vertailemaan vaelluskenkiä, jotta löytäisimme ne parhaat mahdolliset kengät juuri sinulle, olit sitten mies tai nainen. Kaikki vertailussa olleet kengät löytyvät myös naisille sopivina malleina. 

Tiivistelmä vertailun parhaista vaelluskengistä


Tämän osion alapuolelta löydät yksityiskohtaisemmat kuvaukset eri kategorioiden parhaista vaelluskengistä, mutta mikäli et jaksa lukea sinne asti niin tässä tiivistetysti: 

Parhaat kalvolliset vaelluskengät – Meindl Guffert MFS GTX – Klikkaa tästä tuotteeseen

Parhaat kalvottomat vaelluskengät – Hanwag Tatra II Wide – Klikkaa tästä tuotteeseen

Parhaat lyhytvartiset vaellluskengät – Merrell Moab 3 Mid GTX – Klikkaa tästä tuotteeseen 

Parhaat pitkävartiset vaelluskengät – Lowa Z-11S GTX C – Klikkaa tästä tuotteeseen

Parhaat kalvolliset vaelluskengät - Meindl Guffert MFS GTX

Vaelluskenkiin löytyy lukuisia eri kalvopintoja, joista yleisin on lähes kaikkien tuntema Gore-tex. Meindl, joka on laadukas saksalainen vaelluskenkävalmistaja, ilmoittaa malliensa perässä tunnisteen GTX, mikäli kengissä on Gore-tex -kalvot. Mikäli merkintää ei ole, on malli kalvoton. 

Kalvollisten vaelluskenkien hyvänä puolena on se, että ne pitävät jalat kuivina mahdollisimman pitkään, mutta mikäli kengät pääsevät kastumaan esimerkiksi vesistöylityksessä, eivät ne myöskään kuivu kovin helposti verrattuna kalvottomiin. Kesävaelluksilla kalvottomat myös hengittävät hieman paremmin, jolloin jalkojen hikoilu voi olla hieman vähäisempää. 

Meindl Island MFS Active GTX

Meindl Guffert MFS GTX vaelluskengät ovat erittäin laadukasta nahkaa, todella tukevat, mutta silti yllättävän kevyet. Sen pohjasta löytyy MFS eli Memory-Foam-System, joka auttaa jalkineen muotoutumisessa jalan mukaiseksi. Jalkineen jäykkyysaste B/C, jokaon Meindlin jäykkyysoppaan mukaan tarkoitettu vaikeahkoon vaellusmaastoon tai vuoristoon. Sillä pärjää erinomaisesti siis myös vaikeammissa paikoissa kuten lapin erämaissa. Jäykkyys auttaa myös siinä, että jalkapohjat eivät tunnu niin väsyneiltä pitkillä matkoilla, mutta kengän pohjasta häviää osa tunnosta myös maastoon. 

 Guffert MFS Active GTX kerää poikkeuksetta positiivisia kokemuksia ja on voittanut monia eri testejä, joten sitä voi suositella lämpimästi!

Mistä pidimme?

+Laadusta

+Vedenkestävyydestä

+Jäykkyydestä

Mistä emme pitäneet?

-Hinnasta

-Tunnottomuudesta jalan alla

Kokonaisarvosana
5/5


Paras kalvoton kenkä – 
Hanwag Tatra II Wide 

 

Hanwag on toinen perinteisistä saksalaisista vaelluskenkien valmistajista ja yksi markkinoiden kärkimerkeistä. Siinä missä edellinen Island MFS oli kapealestiselle hyvä kalvollinen kenkä, on Hanwag Tatra II Wide aivan päinvastainen malli – kalvoton vaelluskenkä leveällä lestillä. 

Hangaw Tatra Wide

Hanwagin erittäin mukavat Tatra II Wide -vaelluskengät ovat kevyet, mutta samalla tarpeeksi tukevat vaelluskengät vaeltamiseen rinkka selässä. Kengät tuovat vakautta retiisi, pitäen kävelyn kuitenkin miellyttävänä ja joustavana. Ulkopohjana toimii kestävä Vibram-kumipohja, joka antaa pitoa ja tukoa lähes kaikilla alustoilla. 

Hanwagin ihanteellisen mukavat Tatra II Wide‪ -vaelluskengät tuovat keveyttä ja vakautta retkiisi. Jalkineet ovat sopivan jäykät vaeltamiseen rinkka selässä, mutta silti miellyttävät ja joustavat kävellä. Lesti on normaalia leveämpi. 

Kalvottomilla kengillä on oma fanikuntansa ja monilla, joilla on kengistä kokemuksia kertoo, että ne toimivat käytössä jopa paremmin kuin kalvolliset kengät. Jäykkyysaste kengissä on sama kuin Islandilla, eli B/C.

 

Mistä pidimme?

+Lestin leveydestä (varauksella)

+Laadusta

+Hengittävyydestä

Mistä emme pitäneet?

-Vedenpitävyydestä

Kokonaisarvosana
4.4/5

 

Parhaat lyhytvartiset vaelluskengät – Merrell Moab 3 Mid GTX

Lyhytvartiset vaelluskengät ovat valinta sinulle, joka haluat mennä poluilla kovaa tai hyppiä kalliolla ketterästi mahdollisesti hieman kevyemmän rinkan tai päivärepun kanssa. Vaikka varret ovat lyhyet, sopii kenkä erinomaisesti päiväretkille tai muutaman yön retkeilyyn helpohkoissa kansallispuistoissa. Kenkien hyväksi puoliksi voidaan ehdottomasti laskea niiden keveys. Kengät eivät ole myöskään malliltaan aivan lenkkarityyppiset (joita myös vaellukseen kyllä löytyy!).
 
 
Merrell Moab II GTX
 
Merrell Moab 3 Mid GTX -vaelluskengistä löytyy vedenpitävä Gore-tex kalvo. Kantapäissä on ilmatyyny vaimentamassa jalkoihin kohdistuvaa rasitusta. Kärkivahvike suojaa varpaita kiveniskuilta ja Vibram-pohja pitää monenlaisilla alustoilla.
 
Merrell Moab 3 Mid GTX on saatavilla kahdella eri lestin leveydellä, ja naisten sekä miesten mallina. Keveytensä vuoksi suosittelemme kenkää erityisesti naisille, varsinkin, jos tiedossa ei ole useiden päivien pituisia vaelluksia Lapissa.
 

Mistä pidimme?

+Keveydestä

+Hinnasta

+Gore-tex kalvosta

Mistä emme pitäneet?

-Nilkan heikohkosta tuesta

Kokonaisarvosana
3.5/5

 

Parhaat pitkävartiset vaelluskengät – Lowa Z-11S GTX C

Lowa on kolmas artikkelissamme esiintyvä laadukas saksalainen vaellusvarusteita valmistava yritys, jolta on valikoitu esittelyyn Lowa Z-11S GTX C -mallin pitkävartiset vaelluskengät. Pitkävartiset kengät ovat erittäin suosittuja mm. metsästäjien keskuudessa, sillä ne suojaavat vieläkin paremmin nilkkoja, sekä pitävät lahkeet kuivina usein märissä olosuhteissa liikkuessa. 
 

Lowa Z-11S GTX C

Lowa Z- 11S GTX C on paranneltu versio suositusta 11S GTX -mallista. Kengistä saatujen kokemusten perusteella ne ovat erittäin vakaat, joustavat sekä tukevat, ollen samalla yllättävän kevyet. Pitkien varsien ansiosta kengät soveltuvat erittäin hyvin myös talvivaellukseen.
 
Kengät ovat 100% mokkanahkaa ja niistä löytyy Gore-Tex -kalvolla varustetut kankaiset sisävuoret. Pohjan kumimateriaali on ruiskuvalettu, joka pitää erittäin hyvin myös kosteikoissa. Mikäli pitkävartisten kenkien käyttö ei tunnu täysin epämiellyttävältä ajatukselta, suosittelemme kokeilemaan Lowan vaelluskenkää!

Mistä pidimme?

+Pitkästä varresta

+Pidosta märällä

+Kenkien tarjoamasta suojasta

Mistä emme pitäneet?

-Hinnasta

Kokonaisarvosana
4/5

Tykkäsitkö arvostelusta? 

 

Mikäli terveysaiheiset arvostelut kiinnostavat, kannattaa ihmeessä lukea artikkelimme parhaista kävelymatoista tai parhaista SUP-laudoista!

Nettiarvosteluiden kaikki arvostelut löydät etusivulta, jonne pääset kätevästi painamalla tästä.

Nettiarvostelut