-
Nettiarvosteluista kertova yrityksen banneri


Paras juoksumatto kotiin - vertailussa 4 erihintaista vaihtoehtoa

Juoksumatto on juoksijan paras kaveri monissa eri tilainteissa – Se ei ainoastaan tarjoa kätevää ja säältä riippumatonta tapaa harjoitella, vaan myös mahdollistaa monipuoliset harjoitukset, kuten ylämäkikävelyn, tempojuoksun ja nopeat vetotreenit.

Juoksumatto asunnossa

Mutta miten valita hyvä juoksumatto?

Juoksumaton valinta voi vaikuttaa suuresti juoksuharjoittelusi laatuun ja nautittavuuteen. Oikean juoksumaton valitseminen ei ole pelkästään makuasia, vaan siihen vaikuttavat monipuoliset tekniset ja käytännölliset seikat. Tämän artikkelin lopussa käymme läpi tärkeimmät asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun valitset juoksumattoa kotikäyttöön. Etsiessämme parasta juoksumattoa otimme vertailussa huomioon yleisen laadun lisäksi seuraavat asiat: Moottorin teho ja malli (AC vai DC), juoksupinnan koko, nopeus- ja kaltevuussäädöt, lisäominaisuudet ja fyysinen koko. 

Tiivistelmä testin parhaista juoksumatoista


Tämän osion alapuolelta löydät yksityiskohtaisemmat kuvaukset eri kategorioiden parhaista juoksumatoista, mutta mikäli et jaksa lukea sinne asti niin tässä tiivistetysti: 

Vertailun paras juoksumatto kotiin – Fitnord Sprint 500 Touch – Klikkaa tästä tuotteeseen

Vertailun paras huoltovapaa juoksumatto painavalle – FitNord Sprint 500 – Klikkaa tästä tuotteeseen

Paras kohtuuhintainen juoksumatto Gymstick GT4.0 – Klikkaa tästä tuotteeseen

Paras kokoontaittuva juoksumatto – Fitnord Sprint 150  – Klikkaa tästä tuotteeseen

Vertailun paras juoksumatto kotiin - Fitnord Sprint 500 touch

 

FitNord Sprint 500 Touch -juoksumatto tarjoaa huippuluokan ominaisuuksia erittäin kohtuulliseen hintaan. Laite on varustettu tehokkaalla 2,5 hevosvoiman AC-moottorilla, mikä tekee siitä kestävän ja sopivan pitkäaikaiseen käyttöön. Erityisesti juoksijat arvostavat huoltovapaata juoksumattoa, joka ei vaadi säännöllistä voitelua, sekä sujuvaa ja tarkkaa 10 tuuman TFT-kosketusnäyttöä, joka tarjoaa valmiiksi ladattuja maisemareittejä ja monipuolisia harjoitusohjelmia.

Juoksumaton iskunvaimennus on juoksutuntumaltaan kimmoisa. Tämä mahdollistaa monipuoliset harjoittelutyypit, kuten vedot ja pitkät lenkit, joita voi tehdä turvallisesti ja mukavasti. Lisäksi laitteen suuri juoksuala, 52 x 141 cm, lisää turvallisuutta ja mukavuutta käytössä.

 Fitnord Sprint 500 TouchValmistajan mukaan juoksumattoa on helppo säilyttää ja kevyt siirrellä – olemme hieman eri mieltä asiasta. Juoksumaton paino on 110kg, joten sen kuljettaminen jo sisään vaatii useamman henkilön. Sen rullaaminen sisätiloissa on kieltämättä suhteellisen helppoa ja matto-osa nousee pystyyn, joten se ei vie ihan niin paljoa tilaa – teoriassa. Käytännössä, mikäli mattoa haluaa käyttää usein, ei sen matto-osan alla halua tavaraa säilyttää. Tämä on kuitenkin yleinen haaste kaikilla laadukkailla matoilla. Kosketusnäyttö mahdollistaa nopean pääsyn viihdesovelluksiin, kuten YouTube, Netflix ja Spotify, mikä tekee harjoittelusta entistä nautittavamman.

Kaiken kaikkiaan FitNord Sprint 500 Touch on erinomainen valinta niin aktiivisille kotikäyttäjille kuin kevyeen yhteisökäyttöön yrityksissä. Sen monipuoliset toiminnot, huoltovapaus ja käyttömukavuus tekevät siitä ylivertaisen valinnan. Mikäli haluat säästää rahaa, mutta saada juoksullisesti samat ominaisuudet, kannattaa valita FitNord Sprint 500 perusmalli, joka on usein n. 500€ edullisempi. 

Mistä pidimme?

+Maton tuntumasta

+Yleisestä laaduntunteesta

+Erinomaisista nopeussäädöistä myös käsituissa

+Viihde-ominaisuuksista

Mistä emme pitäneet?

-Juoksutahdin puuttellinen näyttäminen

-Nousukulmassa niiaminen painavalla henkilöllä

Kokonaisarvosana
5/5

Käyttäjien kokemuksia juoksumatosta: ”Todella kivasti rullaa ison miehen allakin 140 kg. Jousto alustassa säästää niveliä ! Jopa sisään kantaminen nosti kuntoa.”

Vertailun paras huoltovapaa juoksumatto painavalle - Fitnord Sprint 500

Vertailun toinen juoksumatto on ominaisuuksiltaan käytännössä sama kuin edeltävä Spirit 500 mallin, mutta muutamalla erolla jotka tulee tietää – se ei sisällä kosketusnäyttöä, eli mikäli haluat katsoa Netflixiä tai Youtubea samalla kun juokset, joudut laittamaan tabletin sen näytön alaosasta löytyvään tasoon. Tämä toimii vallan mainiosti. Toinen ero on se, että vakiona Spirit 500 on ohjelmoitu sammumaan 99 minuutin treenin jälkeen ja tulokset eivät jää talteen. Muuten juoksumatto on rungoltaan ja moottoriltaan täysin sama, ja riittää vallan mainiosti jopa 150kg painoiselle henkilölle. 

FitNord Sprint 500

FitNord Sprint 500 saa miinusta oikeastaan vain kahdesta asiasta – kun juoksukulmaa laitetaan jyrkemmäksi alkaa se niiaamaan painavamman käyttäjän alla. Mikäli käyttäjällä on massaa ainakin yli 130kg (testaajamme), niin juoksumatto toimii tasaisella erittäin hyvin, mutta ylämäkikävely muodostuu haastavammaksi kun matto alkaa hakkaamaan rakenteisiin matalilla kulmilla. Toinen, normaalijuoksijalle isompi ärsytyksen aihe on se, että tahti (pace), puuttuu näytöstä kokonaan. Matto näyttää kyllä onneksi nopeuden km/h muodossa, mutta mikäli juokset vetoja tai tasaista nopeutta tiettyyn tahtiin, kannattaa se laskea etukäteen. Viihteellisemmän Touchin ohella myös perusmalli on varustettu vahatulla matolla, eli myös se on huoltovapaa!

Mistä pidimme?

+Maton tuntumasta

+Yleisestä laaduntunteesta

+Erinomaisista nopeussäädöistä myös käsituissa

+Huoltovapaudesta

+Hintalaatu-suhteesta

Mistä emme pitäneet?

-Tahdin puuttumisesta

-Niiamisesta kulmissa raskaammalla käyttäjällä

Kokonaisarvosana
4.5/5

Paras kohtuuhintainen juoksumatto - Gymstick GT 4.0

Miksi vain kohtuuhintainen juoksumatto, miksei arvostelusta löydy kategoriaa ”paras halpa juoksumatto?”. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin kävelymatoissa, emme löytäneet yhtäkään juoksumattoa, jota kehtaisi suositella todella edullisista hintaluokista. Alta löytyvä FitNord Sprint 150 on edulisempi kuin Gymstick GT 4.0, mutta sen hintaluokan alapuolelta ei kannata juoksumattoja katsella (600€).  

Gymstick GT 4.0GT4.0:ssa on säädettävissä juoksunopeudet välillä 1–18 km/h, ja kaltevuuskulman säätö mahdollistaa harjoittelun tehostamisen. Nopeuden ja kallistuskulman säätö onnistuu kätevästi joko käsituista tai keskuskonsolista. Gymstick GT4.0 on varustettu 1.5 hevosvoiman DC-moottorilla, joka yltää 2.5 hevosvoiman huipputehoon. Sen juoksualusta on kohtuullisen miellyttävä joustoltaan – käyttäjäpaino 120kg. 

Mistä pidimme?

+Kohtuullisesta hinnasta (alle 1200€) 

+Alustasta

Mistä emme pitäneet?

-Moottorin tehosta

-DC Moottorista

Käyttäjien kokemuksia rinkasta: Käyttäjien kokemuksia rinkasta: ”Ei ole kun yksi reissu kannettu, mutta jokunen sana. Selän säätöä riittää mm. 173cm persjalkaselle sekä saman mittaiselle lyhempi selkäiselle vaimokkeelle myös saatiin mukavaksi. Olkahihnat ja selkäverkko ehkä aavistuksen karkeaa materiaalia, mutta ei merkitystä vaatteen läpi. Päälyläppä saisi olla kaksiosainen yhden valtavan sijaan. Kankaat, remmit ja vetoketjut on jykeviä, niin varmasti on pitkäikäinen laitos. ”Ostaisin uudestaan” tämän ekankin käyttökerran jälkeen.”
Kokonaisarvosana
4/5

 

Paras kokoontaittuva juoksumatto – FitNord Sprint 150

Arvostelumme paras kokoontaittuva juoksumatto on arvostelumme myös edullisin, kampanjahintaisena yleensä n. 650€ luokassa. FitNord Sprint 150 saa parhaan kokoontaittuvat juoksumaton tittelin puhtaasti sillä, että se on vielä kelvollinen juoksumatto, mutta se ei ole niin suurikokoinen kuin isommat 500 mallit. Moottorina on 1,25 hevosvoimainen DC-moottori (2,5 hetkellinen).
FitNord Sprint 150
 
 
 
FitNord Spirit pystyy teoriassa 15% asteen nousukulmaan, mutta sitä vaivaa hieman sama kuin isoveljiään – jos käyttäjän massa on lähellä maksimikäyttäjäpainoa (110kg), joustaa se hieman liikaa. Maksiminopeus on 16km/h, joten matto ei myöskään toimi nopeutensa puolesta eliittijuoksijoille tai koviin vetotreeneihin hyville kuntoilijoille. Peruskuntoilijalle, joka on miettinyt ensimmäistä mattoa silloin tällöin käytettäväksi, Spirit 150 ajaa kuitenkin asiansa. 
 

Mistä pidimme?

+Keveydestä siirrettäessä (”vain 51kg”) 

+Koosta

+Hinnasta

Mistä emme pitäneet?

-Keveydestä juostessa (Vain 51kg)

-Huippunopeudesta (16km/h)

Kokonaisarvosana
4/5

Juoksumaton valinta

Mikäli et löytänyt arvosteluissamme olleista juoksumatoista itsellesi sopivaa, niin voit lähteä etsimään myös itse itsellesi sopivaa mattoa – ota silloin huomioon seuraavat asiat: 

1. Moottorin teho ja tyyppi

Moottorin teho on yksi tärkeimmistä tekijöistä juoksumattoa valittaessa. Tehokas moottori varmistaa, että laite toimii sujuvasti ja kestää paremmin pitkäaikaisessa käytössä. Moottorin teho ilmoitetaan yleensä hevosvoimina (HV), ja kotikäyttöön tarkoitetuille juoksumatoille suositellaan vähintään 2.0 HV:n jatkuvaa tehoa. Jos suunnittelet käyttäväsi juoksumattoa intensiivisesti tai olet raskaampi käyttäjä, kannattaa harkita vielä tehokkaampaa moottoria. Kestävyyden puolesta AC-moottori on pitkäikäisempi ja huoltovapaampi kuin DC-moottorit, sillä niissä on parempi hyötysuhde ja täten pienempi rasitus itse moottorille. 

2. Juoksupinnan koko

Juoksupinnan koko vaikuttaa olennaisesti juoksukokemukseen. Pieni juoksupinta voi tehdä juoksusta ahdasta ja epämukavaa, kun taas riittävän suuri juoksupinta tarjoaa enemmän tilaa ja turvallisuutta. Yleinen suositus on, että juoksupinnan pituus olisi vähintään 120 cm ja leveys vähintään 40 cm. Pidemmille juoksijoille tai nopeampaa vauhtia suosiville kannattaa valita vielä suurempi juoksupinta.

3. Iskunvaimennus

Hyvä iskunvaimennus on tärkeää, sillä se vähentää juoksun aikana jalkoihin ja niveliin kohdistuvaa rasitusta. Tämä voi auttaa välttämään vammoja ja tekee juoksukokemuksesta mukavamman. Eri juoksumatot tarjoavat erilaisia iskunvaimennusteknologioita, joten kannattaa kokeilla juoksumattoa itse tai lukea käyttäjäarvosteluja niiden tehokkuudesta.

4. Nopeus- ja kaltevuussäädöt

Juoksumaton nopeuden ja kaltevuuden säätömahdollisuudet vaikuttavat harjoittelun monipuolisuuteen. Hyvä juoksumatto tarjoaa laajan nopeusalueen, joka mahdollistaa niin kävelyn, hölkän kuin nopean juoksunkin. Kaltevuussäätö mahdollistaa mäkitreenien simuloinnin, mikä on hyödyllistä voima- ja kestävyyskunnon kehittämisessä.

5. Lisäominaisuudet ja käyttömukavuus

Modernit juoksumatot tarjoavat monenlaisia lisäominaisuuksia, kuten sykemittarit, integroidut treeniohjelmat ja yhteensopivuuden fitness-sovellusten kanssa. Lisäksi tarkista, että juoksumaton käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja näyttö selkeä. Mukavuusvarusteet, kuten tuuletin, juomapulloteline ja mediateline, voivat tehdä harjoittelusta entistä nautittavamman. Muista kuitenkin, että Tabletti on yleensä helppo tuoda juoksumattoon myös ulkoisena ja viereen saa tuulettimen puhaltamaan. Näin toimimalla voit säästää useita satoja euroja. 

6. Taitettavuus ja siirrettävyys

Jos tila kotona on rajallinen, taitettava juoksumatto voi olla erinomainen valinta. Tarkista, että juoksumatto on helppo taittaa ja siirtää. Tämä neuvo kannattaa tosin ottaa varovaisuudella, sillä juoksumaton käyttöaste laskee heti, mikäli se ei ole heti käytettävissä kun sitä harkitset. 


Artikkelin arvosteli nettiarvosteluiden juoksuun hurahtanut +130kg juoksija, jonka paras puolimaratonaika (toistaiseksi) on juostu aikaan 2:47. 

Kiitos kun luit arvostelua tänne asti!

Mikäli retkeilu- ja polkujuoksuaiheiset arvostelut kiinnostavat, kannattaa ihmeessä lukea artikkelimme  otsalampuista tai parhaista vaelluskengistä.

Nettiarvosteluiden kaikki arvostelut löydät etusivulta, jonne pääset kätevästi painamalla tästä.