-
Nettiarvosteluista kertova yrityksen banneri


Parhaat vaellussauvat 2023 - arvostelussa ja vertailussa 4 hyvää vaihtoehtoa

Vaellussauvat ovat tärkeä varuste monille vaeltajille ja retkeilijöille. Ne tarjoavat monia etuja etenemiseen, kuten paremman tasapainon ja pienemmän jalkojen kuormituksen. Tämän lisäksi ne auttavat rytmin ylläpitämisessä vaelluksen aikana ja erityisesti korkeiden mäkien tunkkaaminen helpottuu. Tässä artikkelissa vertaillaan neljää hyvää vaihtoehtoa, jotta löytäisit sen parhaan vaihtoehdon omille retkille.

paras rinkka metsämaisemassa

Mutta miten valita hyvät vaellussauvat?

Vaellussauvojen valintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten käyttäjän fyysiset ominaisuudet, vaelluksen luonne ja henkilökohtaiset mieltymykset. Kevytrakenteinen, melkein polkujuoksutyyppinen vaeltaja, jonka varusteet ovat ultrakevyet, voi valita kalliit hiilikuitusauvat, mutta mikäli haluaa kunnolla laittaa painoa sauvoille, kannattaa pysytellä alumiinisauvojen parissa. 

Sauvojen pituus on tärkein tekijä, kun etsitään itselleen parasta vaellussauvaa. Oikea sauvojen pituus on noin 70% käyttäjän pituudesta. Kun sauva on pystyasennossa ja käsi sen kahvalla, kyynärvarren tulisi muodostaa 90 asteen kulman. Suosittelemme hankkimaan teleskooppisauvat, sillä ne on kätevä kiinnittää rinkkaan ja niitä pystyy tarvittaessa lainamaan kaverille. 

Tiivistelmä testin parhaista vaellussauvoista


Tämän osion alapuolelta löydät yksityiskohtaisemmat kuvaukset eri kategorioiden parhaista vaellussauvoista,  mutta mikäli et jaksa lukea sinne asti niin tässä tiivistetysti: 

Vertailun parhaat alumiinisauvat – Komperdell Ridgehiker Cork Power Lock – Klikkaa tästä

Vertailun parhaat hiilikuitusauvat – Leki Sherpa FX Carbon Strong – Klikkaa tästä tuotteeseen

Parhaat sauvat polkujuoksuun – Leki Crosstrail FX One Superlite – Klikkaa tästä tuotteeseen

Parhaat halvat vaelluussauvat – TSL Hiking Alu – Klikkaa tästä tuotteeseen

Vertailun parhaat alumiinisauvat - Komperdell Ridgehiker Cork Power Lock

 

Ridgehiker Cork Power Lock vaellussauvat ovat erinomainen valinta niille, jotka etsivät laadukasta ja monipuolista varustetta. Sauvojen suunnittelussa on kiinnitetty huomiota käytännöllisyyteen ja käyttömukavuuteen. Korkkikahvat ovat yksi sauvan kohokohdista. Ne tarjoavat miellyttävän ja pitävän otteen, mikä on tärkeää erityisesti pitkillä vaelluksilla. Korkkimateriaali myös hengittää hyvin, vähentäen hikoilua ja parantaen otteen pitävyyttä.

Sauvojen säädettävyys, välillä 105 – 140 cm, on erittäin käyttäjäystävällinen ominaisuus. Se mahdollistaa pituuden säätämisen eri käyttäjille ja maastoihin sopivaksi, lisäten joustavuutta ja mukautuvuutta. 

Komperdell Ridgehiker Cork

Putkien materiaalina käytetty laadukas 7075-T6-alumiini tarjoaa kestävyyttä ilman merkittävää painon lisäystä, sillä sauvojen paino on vain 274 g. Powerlock 3.0 -lukitukset varmistavat, että pituussäätö pysyy vakaana kovassakin käytössä. Kaiken kaikkiaan, nämä vaellussauvat tarjoavat hienon yhdistelmän kestävyyttä, mukavuutta ja monipuolisuutta, tehden niistä hyvän valinnan vaativille vaeltajille.

Mistä pidimme?

+Mukavuudesta

+Säädöistä

+Korkkikahvoista

+Painosta (274g)

Mistä emme pitäneet?

-Tylsyydestä

Kokonaisarvosana
5/5

Vertailun parhaat hiilikuitusauvat - Leki Sherpa FX Carbon Strong 

Sherpa FX Carbon Strong erottuu vaellussauvojen joukosta malliston lujimpana kokoontaittuvana sauvamallina, joka on suunniteltu vaativille käyttäjille ja erityisesti Alppien kaltaisiin haastaviin olosuhteisiin. Sen ominaisuudet yhdistävät käytännöllisyyden ja kestävyyden tavalla, joka tekee siitä ihanteellisen valinnan eri talviurheilulajeihin.

Sauvojen hiilikuituinen yläputki, jonka halkaisija on 20 mm, tarjoaa sekä jäykkyyttä että kestävyyttä, kun taas alumiiniset alaputket vähentävät kokonaispainoa. Tämä materiaalien yhdistelmä varmistaa, että sauvat ovat sekä kevyet että kestävät. Kompaktius on yksi tämän mallin avainominaisuuksista. Pakkauspituuden ollessa vain 37 cm, sauvat mahtuvat helposti kiinnittymään mihin tahansa kohtaa rinkasta. 

Leki Sherpa FX Carbon Strong

Painoltaan 317 g per sauva, Sherpa FX Carbon Strong yhdistää keveyden ja toiminnallisuuden tavalla, joka vastaa vaativienkin käyttäjien tarpeisiin. Näiden ominaisuuksien ansiosta sauvat ovat luotettava valinta monenlaisiin seikkailuihin, tarjoten tukea, kestävyyttä ja monikäyttöisyyttä. 

Mistä pidimme?

+Kestävyydestä

+Laadun tunteesta

+Koosta

Mistä emme pitäneet?

-Hinnasta

Kokonaisarvosana
4.5/5

Parhaat sauvat polkujuoksuun – Leki Crosstrail FX One Superlite

Lekin hiilikuituiset polkujuoksusauvat edustavat huippulaatua erityisesti polkujuoksijoille suunnattujen varusteiden joukossa. Ne on kehitetty vastaamaan vaativien juoksijoiden tarpeita keveyden, ergonomian ja kestävyyden osalta.

Sauvojen suurin vahvuus on niiden poikkeuksellinen keveys: vain 162 g per sauva 120 cm:n mitassa. Tämä keveys on saavutettu käyttämällä laadukasta HRC-hiilikuitua, joka on kevyt mutta samalla vahva materiaali. Kevyet sauvat ovat erityisen hyödyllisiä polkujuoksussa, missä jokainen ylimääräinen gramma voi vaikuttaa suorituskykyyn. Kompakti pakkauspituus, 37 cm, tekee sauvat erinomaisiksi matkakumppaneiksi. Ne mahtuvat helposti reppuun tai matkatavaroihin, ja niiden esiin ottaminen ja käyttöönotto on vaivatonta, mikä on etu vaihtelevissa maastoissa liikuttaessa.

Leki Crosstrail FX One SuperliteYhteenvetona, nämä Lekin hiilikuituiset polkujuoksusauvat ovat erinomainen valinta aktiivisille ulkoilmaihmisille, jotka etsivät kevyttä, käytännöllistä ja kestävää varustetta. Niiden suunnittelu vastaa polkujuoksun haasteisiin, tarjoten käyttäjälle parannettua suorituskykyä ja mukavuutta. Normaaliin vaellukseen painavan rinkan kanssa emme sauvoja kuitenkaan suosittele, sillä ne eivät kestä maksimaalista rasitusta ja nojailua. 

Mistä pidimme?

+Keveydestä

+Monipuolisuudesta

+Koosta

+Ulkonäöstä

Mistä emme pitäneet?

-Kevyestä taipuisuudesta

-Hinnasta

Kokonaisarvosana
4/5

 

Parhaat halvat vaellussauvat – TSL Hiking Alu 3 

Yleensä edullinen ja hyvä eivät kulje käsikädessä, mutta TSL on onnistunut valmistamaan vähintäänkin kelvolliset vaellussauvat – 3-osainen teleskooppirakenne, kestävää 7050-alumiinia ja painokin vain 300g per sauva. TSL Hiking Alu kolmosista ei puutu oikeastaan kuin korkkikahvat – muoviset kahvat hiostavat helposti pitkillä vaelluksilla, erityisesti kesällä. 
TSL Hiking Alue 3
 
 
 
Hintaluokkaansa TSL 3:t ovat kuitenkin erinomaiset vaellussauvat, jotka tuntuvat laadukkailta ja kestäviltä. Runko on vahva eikä taivu liikaa. 
 

Mistä pidimme?

+Hinta / laatusuhteesta

+Säädettävyydestä

Mistä emme pitäneet?

-Korkkikahvan puutteesta

Kokonaisarvosana
4/5

Hyvien vaellussauvojen ominaisuudet

Mikäli et löytänyt artikkelin vaellussauvoista itsellesi sopivia, niin ei hätää – me autamme siitä huolimatta. Mikäli haluat tehdä omaa tutkimustasi, kannattaa seuraavat asiat ottaa huomioon sauvaa valittaessa: 

1. Materiaali ja paino

Alumiini on kestävä ja edullisempi vaihtoehto, mutta hieman raskaampi.

Hiilikuitu on kevyempi ja vaimentaa tärinää paremmin, mutta on kalliimpi ja voi murtua helpommin.

2. Säädettävä pituus vs. Kiinteä pituus

Säädettävät sauvat mahdollistavat pituuden muuttamisen eri maastoissa ja käyttäjän pituuden mukaan. Niiden pituus voi vaihdella noin 65 cm (kokoon taitettuna) jopa yli 130 cm:iin.

Kiinteän pituuden sauvat ovat yleensä kevyempiä, mutta eivät tarjoa samaa joustavuutta. Suosittelemme kiinteitä pituuksia ainoastaan sauvakävelyyn / -juoksuun.

3. Kahvat ja rannelenkit

Kahvat voivat olla korkkia, vaahtomuovia tai kumia. Korkkikahvat hengittävät paremmin, vaahtomuovi on mukavampi kylmässä ja kumi sopii hyvin lämpimiin olosuhteisiin.

Rannelenkkien tulisi olla säädettäviä ja mukavia, jotta ne eivät aiheuta hiertymiä.

4. Päät, laput ja muut sauvojen lisäominaisuudet

Tungsten-karbidi tai teräksestä valmistetut kärjet tarjoavat hyvän pidon erilaisilla pinnoilla.

Laput, kuten lumilaput, ovat vaihdettavia ja auttavat sauvan uppoamisen estämisessä pehmeässä maastossa.

5. Oma pituus ja käyttötarkoitus

Pituus: Oikea sauvojen pituus on noin 70% käyttäjän pituudesta. Kun sauva on pystyasennossa ja käsi sen kahvalla, kyynärvarren tulisi muodostaa 90 asteen kulman.

Käyttötarkoitus: Kevyet polkujuoksusauvat eivät välttämättä kestä raskaita vaelluksia, mutta polkujuoksulenkillekään, ei kannata raahata tuntureille tarkoitettuja raskaita sauvoja. Lisäksi jos aikoo käyttää vaellussauvaa ultrakevyen teltan telttakeppeinä, niin kannattaa valita jäykempi sauva. 

Kiitos kun luit arvostelua tänne asti!

Mikäli retkeiluaiheiset arvostelut kiinnostavat, kannattaa ihmeessä lukea artikkelimme parhaista SUP-laudoista, otsalampuista tai parhaista vaelluskengistä.

Nettiarvosteluiden kaikki arvostelut löydät etusivulta, jonne pääset kätevästi painamalla tästä.

Nettiarvostelut