-
Nettiarvosteluista kertova yrityksen banneri


Paras paistinpannu 2024 - suuri vertailu- ja valintaopas

Artikkeli päivitetty 14.6.2024

Paistinpannu on keittiön yksi keskeisimmistä välineistä ja sen ostossa ei haluaisi tehdä virhettä. Tästä syystä tutkimme markkinoiden parhaat pannut sekä käsittelemme myös, mitkä ominaisuudet tekevät paistinpannusta hyvän. Lisäksi käsittelemme miten paistinpannut, kuten valurautapannu, hiiliteräspannu sekä teflonpannu, eroavat toisistaan. Tutkimme eri myös paistinpannuja eri hintaluokista aina halvasta paistinpannusta siihen parhaaseen asti. 

 

Kaikki esittelemämme paistinpannut soveltuvat induktioliedelle!

Paras paistinpannu hellalla

Mitä tulisi ottaa huomioon paistinpannua valittaessa?

 

Kun valitaan paistinpannua, on tärkeää huomioida useita tekijöitä, jotta löytää omiin tarpeisiin parhaiten sopivan. Materiaali vaikuttaa olennaisesti pannun käyttötarkoitukseen: esimerkiksi valurauta säilyttää lämpöä hyvin ja soveltuu hitaaseen ruoanlaittoon, kun taas ruostumaton teräs on monipuolinen vaihtoehto erilaisiin ruokiin.

Pannun pinnoite, kuten teflon tai keraaminen pinnoite, määrittää, kuinka helposti ruoka tarttuu pintaan ja kuinka helppo pannu on puhdistaa.

Pannun koko ja muotoilu vaikuttavat myös käyttömukavuuteen, ja niiden tulisi vastata käyttäjän ruoanvalmistustarpeita ja liedentyyppiä. Lisäksi on hyvä tarkistaa pannun kahvan kestävyys ja ergonomia, jotta käsittely on turvallista ja mukavaa.

Budjetti vaikuttaa lopulta valintaan, mutta laadukkaan pannun pitkäikäisyys ja toimivuus voivat tehdä alkuinvestoinnista kannattavan.

 

Tiivistelmä vertailun parhaista paistinpannuista


Tämän osion alapuolelta löydät yksityiskohtaisemmat kuvaukset eri kategorioiden paistinpannuista, mutta mikäli et jaksa lukea sinne asti niin tässä tiivistetysti: 

Vertailun paras hiiliteräspannu –  De Buyer Mineral B – Paina tästä tuotteeseen

Vertailun paras valurautapannu – Fiskars Brasserie – Paina tästä tuotteeseen

Vertailun paras pinnoitettu paistinpannu – Tefal Renew On – Paina tästä tuotteeseen

Vertailun paras pieni paistinpannu – Tefal Unlimited Premium – Paina tästä tuotteeseen

Vertailun paras hiiliteräspannu - De Buyer Mineral B

De Buyerin Mineral B hiiliteräspannu on oikein käytettynä ja huollettuna käytännössä ikuinen ja paisto-ominaisuuksiltaan kenties yksi maailman parhaista paistinpannuista. Hiiliteräs, jota usein myös virheellisesti kutsutaan ruostumattomaksi teräkseksi, paranee materiaalina ajan kanssa, joten ensimmäisillä paistokerroilla ei kannata huolestua pannun pinnasta. De Buyeria on kutsuttu jopa maailman parhaaksi paistinpannuksi, ja sen hintaluokka, n. 55€, on siihen nähden erittäin edullinen.

 

De Buyer Mineral B

.Suosittelemme varauksetta De Buyerin Mineral B:tä kaikkiin paistotarkoituksiin. Mikäli pääasiallinen paistokohde on kananmunat, silloin suosituksemme on siihen tarkoitukseen paremmin soveltuva Tefal Renew, jonka arvostelun löydät alhaalta.

Mistä pidimme?

+Hinnasta

+Laadusta

+Kestävyydestä

Mistä emme pitäneet?

-Kananmunien kohdalta löytyy parempia vaihtoehtoja

Kokonaisarvosana
5/5

Käyttäjien kokemuksia Mineral B paistinpannusta: ”Paistinpannu, joka kestää isältä pojalle. Soveltuu erityisesti pihvien paistamiseen, mutta myös lätyt onnistuvat.

 

Vertailun paras valurautapannu - Fiskars Brasserie

Valurautapannut ovat usein erittäin painavia ja säilyttävät lämmön erittäin hyvin, vaikka pannulle laitettaisiin kerralla isompikin kuorma lihaa paistumaan. Valurautapannu helpottaa siis esimerkiksi jauhelihan ruskistamista, jossa tyypillinen ongelma on liian alhainen lämpötila, jolloin nesteet tulevat lihasta ulos. Paras valurautapannu löytyi testaamalla hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia vaihtoehtoja. Parhaaksi löydökseksi löytyi Fiskarssin Brasserie 27cm kokoluokasta, joka on erittäin edullisessa hintaluokassa n. 45€ hinnallaan.

Fiskars Brasserie

Fiskars Brasserie toimii keittiön kestävänä työhevosena, kunhan muistaa, ettei pese pannua pesuaineilla, ainoastaan vedellä. Pannu paranee ajan myötä, kun sen pinta rasvoittuu. Painoa pannulla on melkoisesti – osa tykkää siitä, osalle se voi olla jo hieman liikaakin. 

Mistä pidimme?

+Painosta

+Laadusta

Mistä emme pitäneet?

-Hieman vanhanaikaisesta kahvasta

-Onko painoa jo liikaa?

Kokonaisarvosana
4/5

Paras pinnoitettu pannu – Tefal Renew ON

Pinnoitetut paistinpannut, kuten keramiikka- ja telfonpannut soveltuvat erittäin hyvin kananmunien tai kalan paistamiseen ja niiden pohjan puhdistus on äärimäisen helppoa. Pinnoitteita on nykypäivänä lukuisia perinteisen teflonin lisäksi, ja erityisesti keraamisista pinnoitteista löytyy myrkyttömiä vaihtoehtoja erinomaisesti. 

Valintamme parhaaksi pinnoitepannuksi osui tällä kertaa suomalaisille erittäin tuttu Tefal ja sen malli Renew ON. Renew ON on yksinkertainen ja simppeli, ja 24cm koossa erittäin ketterä. 

Tefal Renew ON

Renew On:lle ei tarjoa suuria kulinaristia elämyksiä, emmekä suosittele lämmittämään sitä yhtä kuumaksi kuin hiiliteräs tai varsinkaan varsinkaan valurautapannua, mutta sillä on paikkansa keittiössä esim. aamiaispannuna. 

Mistä pidimme?

+Käyttökahvasta

+Hinnasta

+Pinnoitteen laadusta

Mistä emme pitäneet?

-Keveydestä

-Ei kestä suurta kuumuutta

Kokonaisarvosana
4.5/5

 

Paras pieni paistinpannu – Tefal Unlimited 20cm 

Vaikka itse suosimme reilumman kokoisia paistinpannuja, löytyy pienemmille pannuille myös useita käyttökohteita. Oli syy sitten lettujen paistaminen, pienikokoinen keittiö tai yksineläjän halu kevyelle pannulle, löytyy pienemmistä kokoluokista lukuisia vaihtoehtoja. Näistä päädyimme perinteiseen Tefalin Unlimited Premiumiin, joka on erittäin edullisesta hinnastaan huolimatta erittäin hyvä, pinnoitettu yleispannu, joka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Pinnoitteena toimii Titanium. 
 
 
Tefal pinnoitettu paistinpannu
 
 
Tefalin pinnoitettu pannulle on myös paikkansa keittiössä, mikäli ei halua paistinpannultaan mitään erikoista, vaan sen, että se hoitaa hommansa. Pinnoite on laadukas ja toimii myös erittäin hyvin kananmunien kanssa. 
 

Mistä pidimme?

+Hinnasta

+Koosta tarkoitukseensa

Mistä emme pitäneet?

-Perinteisestä ulkonäöstä

-Tylsä

Kokonaisarvosana
4/5

Parhaan paistinpannun kriteerit

Mikäli et löytänyt valmiiksi artikkelistamme sinulle parasta paistinpannua, voit yrittää etsiä sitä myös itse alle listatun kymmenen kohdan oppaan avulla.

 1. Materiaali:
  • Valurautapannut ovat kestäviä ja sopivat hyvin paistamiseen korkeassa lämpötilassa.
  • Ruostumattomasta teräksestä valmistetut pannut ovat kestäviä ja monikäyttöisiä.
  • Alumiinipannut ovat kevyitä ja johtavat lämpöä hyvin, mutta niiden pinnat voivat vaurioitua helpommin.

 2. Pinnoite:
  • Teflonpinnoite tekee pannusta tarttumattoman ja helpottaa puhdistusta.
  • Keraaminen pinnoite on ympäristöystävällisempi vaihtoehto ja kestää korkeampia lämpötiloja.
  • Pinnoittamattomat pannut vaativat enemmän huolenpitoa, mutta sopivat paremmin paistamiseen korkeassa lämpötilassa. Pinnoitetun pannun käyttö tulee lopettaa pinnoitteen hajotessa. 
 3. Koko ja muoto:
  • Valitse pannun koko keittiösi tilan ja tarpeidesi mukaan. Suurempi pannu on monipuolisempi, mutta vaatii enemmän säilytystilaa.
  • Syvä pannu sopii kastikkeiden ja pataruokien valmistukseen, kun taas matalampi pannu on parempi paistamiseen ja ruskistamiseen.

 4. Kahva:
  • Varmista, että kahva on tukeva ja ergonominen.
  • Kahvan materiaali vaikuttaa siihen, voiko pannua käyttää uunissa.
  • Tarkista, pysyykö kahva viileänä myös pitkäaikaisessa käytössä.

 5. Lieden tyyppi:
  • Induktioliedelle sopii vain ferromagneettisista materiaaleista valmistetut pannut.
  • Kaasuliedellä toimivat parhaiten nopeasti lämpöä johtavat pannut.

 6. Paino:
  • Raskaampi pannu säilyttää lämpöä paremmin, mutta kevyempi pannu on käsiteltävämpi.

 7. Helppohoitoisuus:
  • Tarttumattomat ja pinnoitetut pannut ovat helpompia puhdistaa.
  • Pinnoittamattomat pannut vaativat usein öljyämistä ja huolellista puhdistusta.

 8. Hinta:
  • Laadukkaat pannut ovat kalliimpia, mutta niiden käyttöikä on pitempi.
  • Mieti, kuinka usein käytät pannua, ja investoi sen mukaan.

 9. Takuu ja valmistajan maine:
  • Tarkista, tarjoaako valmistaja takuuta tuotteelle.
  • Tutki muiden käyttäjien arvosteluja ja valmistajan mainetta.

 10. Ympäristöystävällisyys:
  • Joissakin pinnoitteissa käytetään ympäristölle haitallisia kemikaaleja.
  • Harkitse ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja ja valmistajia, jotka sitoutuvat kestäviin valmistusprosesseihin.
  •  

Nämä kymmenen kohtaa auttavat sinua valitsemaan paistinpannun, joka vastaa sekä käyttötarpeitasi että keittiösi vaatimuksia. Oikein valittu ja huollettu paistinpannu palvelee sinua vuosia ja tekee ruoanlaitosta nautinnollisempaa.

Kiitos kun luit arvostelua tänne asti!

Mikäli keittiöaiheiset arvostelut kiinnostavat, kannattaa ihmeessä lukea artikkelimme parhaista kahvinkeittimistä, leivänpaahtimista tai AirFryereistä.

Nettiarvosteluiden kaikki arvostelut löydät etusivulta, jonne pääset kätevästi painamalla tästä.

Nettiarvostelut