-
Nettiarvostelut banneri ja slogan - me testaamme jotta sinun ei tarvitse

Parhaat metallinpaljastimet 2022

Aarteenetsintä on jännittävä harrastus, joka kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Sosiaalinen media, erityisesti TikTok, on täynnä erilaisia videoita, joissa metallinpaljastimien tai magneettikalastamalla löydetään mitä ihmeellisimpiä aarteita. Metallinpaljastimella on tehty myös suomessa erittäin huikeita löytyjä, kuten 1500-luvun kolikkolöytö. Tyypillisimmät metallinpaljastinlöydöt ovatkin pullonkorkkeja ja pikkurahoja, mutta myös kultaa voi tulla etsijän tielle

mies metallinpaljastin kädessä

Miten aarteenetsintä aloitetaan metallinpaljastimella?

Maalla tapahtuvaan aarteenetsintään tarvitaan oikeastaan kolme varustetta – metallinpaljastin, pinpointteri ja pieni lapio tai käsikuokka. Pinpointterilla pystytään kohdistamaan löydöt tarkasti hyvin pienelle alueelle, jolloin ei tarvitse kaivaa laajaa aluetta, vaan voidaan kuokalla kevyesti nostaa esineet esiin. Pinpointteri ei sikäli ole siis pakollinen varuste, mutta nopeuttaa ja siistii etsintää huomattavasti. Tässä arvostelussa etsimme parasta metallinpaljastinta eri tilanteisiin, tarkastelemme mikä on hyvä metallinpaljastin aloittelijalle ja lapsille. Tämän lisäksi katsomme ammattimaisia metallinpaljastimia, jolla voidaan tehdä löydöksiä esimerkiksi kultakaivoksista.

Halpa vai hyvä metallinpaljastin?

Monesti elämässä hyvä ja halpa ovat toisensa vastakohtia, mutta metallinpaljastimissa, myös monessa edullisessa mallissa ominaisuudet ovat yllättävän monipuoliset. Mikäli tavoitteena ei etsiä kultaa vajaan metrin syvyydestä, jo pienellä panostuksilla voi päästä aarteenmetsästyksen makuun. Mitä ominaisuuksia metallinpaljastinta ostaessa tulisi huomioida? 
Metallinpaljastimissa on lukuisia perusominaisuuksia kuten herkkyys, kehän laajuus ja erottelukyky / tarkkuus. Tämän lisäksi on muita huomioon otettavia ominaisuuksia, jotka tekevät käytöstä mukavampaa, kuten käytettävyys ja ergonomia. Mikäli kokemusta metallinpaljastimista ei hirveästi vielä ole, voi valinta olla vaikeaa, mutta ei hätää, me tutkimme, jotta sinun ei tarvitse. Halpa metallinpaljastinkin voi olla hyvä, jos käyttökohteet ovat yksinkertaiset. Lisäksi löytyy lapsille suunnattuja metallinpaljastimia, joilla voi löytää ihan oikeitakin aarteita. Mikäli hakusessa on se absoluuttisesti paras metallinpaljastin, niin hinta on silloin huono mittari. Useiden tuhansien metallinpaljastin voi olla huonompi vaihtoehto, kuin 800€ maksava, mikäli tarkoituksena on löytää kolikkoja, sormuksia ja muita esineitä. Käyttökohde siis määrittelee tarpeen – onko metallinpaljastimella tarkoitus kattaa isoa peltoaluetta, kahlataanko sen kanssa vedessä vai etsitäänkö uutta kultasuonta kaivoksessa? Lähdetään tutustumaan eri paljastimiin!

Klondike metallinpaljastimet lapselle tai harrastajalle

Mikäli tavoitteena on päästä harrastuksessa alkuun tai hankkia metallinpaljastin lapselle, kannattaa katse suunnata edullisiin, mutta hinta-laatusuhteeltaan päteviin Klondike metallinpaljastimiin. Tutkimme niistä tässä vertailussa kahta:

Klondike Standard & Klondike Deluxe

Klondike Standard on perustason metallinpaljastin joka sopii erinomaisesti ensimmäiseksi metallinpaljastimeksi lapselle tai harrastusta aloittavalle, joka haluaa tutustua helpoissa maastoissa harrastukseen. Tunnistysyvyys on 10cm ja kela on vesitiivis, varsi on säädettävissä. Hinnaltaan alle 100€ metallinpaljastin on varma valinta. 

 

Klondike Deluxe hieman edistyneempi metallinpaljastin, jolla pärjää jo hieman pidemmälle. N. 20cm etsintäsyvyys, taustavalaistu LCD-näyttö, metallilajien erotus, 21cm kela ja täysautomaattiset toiminnot tekevät Deluxesta todella tehokkaan metallinpaljastimen ja oman hintaluokkansa ylivoimaisen ykkösen (alle 200€ metallinpaljastimet). Mikäli haluaa pelata varman päälle lapsen lahjan kanssa tai haluaa itse aloittaa metallinpaljastimen käytön, voi Klondike Deluxea suositella erittäin lämpimästi. Mikäli yli 400€ metallinpaljastimet kiinnostavat, alhaalta löytyvästä ammattimaisten metallinpaljastimien osiosta löytyvät parhaat metallinpaljastimet jopa lähes 2000€ hintaluokkaan asti. 

 

 

Ammattimaiset metallinpaljastimet

Metallinpaljastimia löytyy monilta eri brändeiltä, mutta näistä Suomessa tunnetuin lienee Minelab tai Garrett. Minelab on Australialainen yritys, jonka metallinpaljastimia löytyy ympäri maailmaa, ja niistä löytyy lukuisia testivoittajia. Alla tutustutaan kahteen eritason Minelab metallinpaljastimeen – Minelab Terra X 705:n ja Minelab Go-Find 22:n. Terra X 705 edustaa erittäin laadukasta metallinpaljastinta, jonka hinta vaihtelee 700-900€ väistä ja Go-Find 22 edustaa metallinpaljastinta, joka irtoaa jo muutaman satasen hinnalla. Lisäksi tarkastellaan metallinpaljastinta Equinox 800, jolla pärjää myös vedessä.

Minelab Terra X 705

Minelab Terra X 705 on erittäin hyvä metallinpaljastin lähes jokaiseen käyttötarkoitukseen. Se on kevyt, vain 1.3kg painava, ja siinä on mukana näyttö, joka kertoo millä syvyydellä löydettävät esineet ovat. Terra X 705 pystyy paikallistamaan perus rautanaulan n. 44cm syvyydestä ja kolikot alle 40cm syvyydeltä. Vakioetsin on 22.5cm leveä ja riittää myös isommille peltoalueille. Minelab X Terra 705:sta myy lukuisat paikat kuten Kärkkäinen, Yleiselektroniikka ja Finndetector. Lisävarusteita ja varaosia löytyy erittäin kattavasti. Kattava lisävarustelu mahdollistaa metallinpaljastimen päivittämisen ilman, että koko laitetta tarvitsee joka kerta uusia.

minelab x terra 705 metallinpaljastin

Mistä pidimme?

+ Keveydestä ja kestävyydestä

+ Näytöstä

+ Akunkestosta

+ Huollettavuudesta & lisäosista7

Mistä emme pitäneet?

-Kuulokkeita ei tule metallinpaljastimen mukana

-Ei online päivityksiä

Katso edullisimmat metallinpaljastimet klikkaamalla tästä.

Minelab Go-Find 22

Edullisemman pään metallinpaljastin, joka sopii keveytensä ansiosta (n. 1kg) myös lapsille. Mielestämme Go-Find 22 on parhaimmillaan juuri koko perheen yhteisenä tekemisenä, ja huolimatta edullisesta hinnasta, pystyy sillä tekemään oikeita löytöjä, kun herkkyyteen vain ensin hieman totuttelee. Lisäksi Go-Find 22 on kompaktin kokoinen ja menee kasaan, jolloin se mahtuu helposti reppuun ja tekee metsäretkistä huomattavasti jännittävämpiä. Sopii myös aikuisille ensimmäiseksi metallinpaljastimeksi, iso suositus!

Mistä pidimme?

+ Halpa hinta

+ Erittäin kevyt

+ Kokoontaitettava & säädettävä, sopii myös lapsille ja aloittelijoille

Mistä emme pitäneet?

Kela ei ole irrotettavissa

– Muovinen rakenne tuntuu halvalta / herkemmältä hajoamaan

– Käsituki hieman kömpelö nauhan kanssa

Katso edullisimmat metallinpaljastimet klikkaamalla tästä.

Minelab Equinox 800

Vesistöt, kuten suomalaiset järvet, joet ja rannat ovat perinteisesti erinomaisia etsintäkohteita, sillä vesi on historiassa ollut elinehtona lähes kaikelle elämälle. Mikäli haluaa viedä aarteenetsinnän hieman pidemmälle ja tarvitsee metallinpaljastinta, joka pärjää vedessä, kannattaa katse suunnata Equinox 800:n suuntaan. Equinox 800:n pystyy upottamaan 3:n metrin syvyyteen kokonaisuudessaan, mutta se soveltuu erittäin hyvin myös kuivalla maalla. Yhdysvaltalaisilla foorumeilla sitä pidetään usein yhtenä maailman parhaista metallinpaljastimista. Mikäli lompakko kestää, on Equinox 800 lähes parasta mitä rahalla saa yleiskäyttöön!

Mistä pidimme?

– Vedenkestävyydestä

– Isosta kelasta

– Laadukkaasta rakenteesta

– Pitkästä akunkestosta

Mistä emme pitäneet? 

– Hinnasta

– Monipuoliset ominaisuudet vaativat opettelua

Garrett metallinpaljastimet

Minelabin lisäksi suomesta löytyy myös toinen erittäin tunnettu metallinpaljastimien valmistaja, nimittäin Garrett. Garretin valikoima on vähintäänkin yhtä monipuolinen kuin Minelabin, mutta halusimme tuoda esittelyyn erityisesti aloittelijoille sopivia malleja, joten valitsimme tarkasteluun erittäin suositun Garret Ace 250:n. Garrett Ace 250 on Garretin ylivoimaisesti suosituin malli ja monipuolinen peli, jolla pärjää pitkään kun harrastusta on aloittelemassa. Ace sarjasta löysivät myös mallit 150 & 450, joihin kannattaa myös tutustua. 

Tämän lisäksi otimme tarkasteluun yhden Pinpointterin Garretin valikoimasta. Pinpointtereista on tulossa myöhemmin oma laajempi tarkastelu.

 

Garrett Ace 250

Garrett Ace 250 on maailman myydyin metallinpaljastin ja syy tähän on helppo ymmärtää. Se on kestävä, kevyt, erittäin helppokäyttöinen ja tämän lisäksi suhteellisen edullinen. Täydellinen työkalu kun haluaa aloittaa metallinetsintäharrastuksen. 

Garrett Ace 250 tuntuu heti luonnolliselta kädessä. Kaikki napit ovat helposti peukalolla säädettävissä. Tämän lisäksi se menee kolmeen osaan, mikä helpottaa kuljettamista. Mikä tärkeintä verrattuna esim. Minelabin Go-Find 22 malliin, on se, että Kela on vaihdettavissa. Tämä tarkoittaa parempaa huollettavuutta ja sitä, että laitetta voidaan päivittää paremmaksi. Myös kuulokeliitännästä laite saa plussaa. 
 

Mistä pidimme?

+ Hinta

+ Kelan vaihdettavuudesta

+ Helppokäyttöisyydestä

Mistä emme pitäneet?

– Taajuudet hieman heikot kolikoiden etsimiseen

– Heikosta erittelykyvystä

 

Garrett Pro Pointer II

Metallinetsinarvostelumme viimeisenä tarkastelemme tämän hetken yhden suosituimman PInpointterin, Garret Pro Pointerin uutta versiota, jonka mallinimeen on tullut numero kaksi perään. Mielestämme Garretin Pinpointterit ovat markkinoiden laadukkaimpia eikä kakkosversio Pro Pointterista ole poikkeus.

Garrett Pro Pointer II on erittäin kestävä, laadukas ja tarkka Pinpointteri, mutta se ei ole vedenkestävä. Jos tarvitsee vedenkestävää mallia, kannattaa katsoa Garrett AT:n suuntaan. Pro Pointterissa viehättää sen yksinkertaisuus: Se on joko käytännössä päällä tai pois. Vie Pinpointteri löydöksen kohdalle ja se alkaa huutamaan. Painamalla laitetta päälle & pois löydöksen yläpuolella, pystyt paikallistamaan sen äärimäisen nopeasti. Tämä yksinkertaisuus toimii todella hyvin. 

Mistä pidimme?

+ Hinta

+ Herkkyys

+ Helppokäyttöisyydestä

Mistä emme pitäneet?

– Ei kestä vettä

Loppusanat

Kiitos kun olet jaksanut lukea arvostelusivumme tänne asti. Pyrimme laajentamaan metallinpaljastimien arvosteluitamme tulevaisuudessa entisestään, sekä keskittymään tiettyihin yksityiskohtaisiin asioihin, kuten Pinpointtereiden vertailuihin. 

Uusia arvosteluja odottaessa voit lukea muita arvosteluita etusivultamme, jonne pääset painamalla tästä

Nettiarvostelut